Urnik Aikida

Aikido v Gendai centru organizira Shodokan dojo.

2. skupina torek od 18:30 do 19:30
četrtekod 18:15 do 19:15
1. skupinatorek od 19:30 do 20:30
četrtekod 19:15 do 20:15
od 20:15 do 21:15
mix skupinaponedeljekod 18:45 do 19:45


Individualni trening po dogovoru


Organizatorji si pridružujemo pravico do spremembe urnika!

Aikido

Aikido je sodobna borilna veščina (gendai budo), ki jo je sredi 20. stoletja zasnoval Morihei Ueshiba. Aikido temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, predvsem na šoli jujutsuja, imenovani daito-ryo aiki-jujutsu, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu. V svojem bistvu je aikido "prijemalna" (grappling) veščina, tako kot denimo judo, za razliko od "udarjalnih" (striking) veščin, kamor štejemo številne šole karateja. To pomeni, da ima aikido poudarek na vzvodih, metih, padcih, čeprav vadba vključuje tudi udarce ter uporabo orožja (palice, lesenega meča ter obrambo pred nožem).

To, kar loči aikido od mnogih drugih borilnih sistemov, je njegov odnos do napadalca. Aikido uči, da je v spopadu bistvenega pomena, da se ne obnašamo kot zver, ki skuša za vsako ceno poškodovati nasprotnika. Tehnike aikida sicer omogočajo v skrajnem primeru nevarno uporabo sile, vendar so zasnovane tako, da nevtralizirajo napadalčevo energijo oziroma jo preusmerijo stran od napada. Glavni cilj aikida je zaustaviti nasilje s čim manj škode za vse vpletene, saj je edino to prava pot za vzpostavitev harmonije in miru v svetu. Morihei Ueshiba je namreč verjel, da je naloga aikida in vseh borilnih veščin zaščita življenja in ne njegovo uničenje. Domala vsako gibanje v aikidu je krožno in sledi premikanju napadalca, saj se bo v neposrednem spopadu vedno našel kdo, ki je močnejši od še tako izurjenega borca.

Visokih idealov aikida ne smemo povezovati z odtujenostjo od realnosti. Učenje aikida temelji v prvi vrsti na predanosti in dolgotrajni vadbi, ki krepi telo in duha. V vadbi lahko vsakdo najde nekaj zase, saj koristi aikida segajo tudi prek meja samoobrambe in omogočajo posamezniku lažje spoprijemanje s stresom in težkimi situacijami v vsakdanjem življenju. Aikido ponuja vrsto praktičnih principov, kako do boljšega fizičnega počutja, notranjega ravnovesja in osebnostne rasti. Primeren je za stare in mlade, za moške in ženske. Na treningih ni tekmovalnosti, temveč prevladuje duh sodelovanja in spoštovanja med vsemi sodelujočimi.

Več na www.shodokan.si

gendai@facebook

Vas zanima vadba v Gendai centru?

Za vse informacije pokličite tel.: 041 612 075. Klubi in društva lahko tudi najamete prostor v Gendai centru.

Za več informacij izpolnite vsa polja, kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Ime:
Priimek:
Elektronski naslov:
Telefon:
Komentar:
Prepišite črke in številke: